این دفتر همزمان با تاسیس آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک با عنوان بخش تحقیقات محلی فعالیت خود را آغاز نمود. عمده فعالیت دفتر در حال حاضر و بعنوان متولي مطالعات ژئوتكنيك در شركت آزمايشگاه فني و مكانيك خاك انجام عملیات حفاری تا اعماق بيش از 1500 متر به روش هاي متريك و وايرلاين با امکانات و تجهیزات مدرن؛ نمونه برداری؛ انجام آزمایشات صحرائی؛ عملیات تزریق آزمایشی سیمان؛ حفر گالریهای اکتشافی؛ آزمایشگاه مکانیک خاک و انجام آزمایشات برجا را می توان نام برد.
دفترمطالعات ژئوتکنیک، پهنهبندی و کاوشهای صحرایی با بیش از 50 سال سابقه و تجربه در امور انجام عملیات حفاری ژئوتکنیک، تهیه و ارائه گزارش خدمات مهندسی آماده خدمات در امور مطالعات ژئوتکنیک میباشد. این دفتر دارای 30 دستگاه حفاری نیمه عمیق و عمیقزن دورانی بوده و در سراسر ایران مشغول به انجام عملیات حفاری میباشد.
1-1- حفاری گمانه و چاه، آزمایشهای درون گمانهای (SPT، لوفران و لوژان) و درون چاهی و ژئوفیزیک
2-1- آزمایش های آزمایشگاهی خاک و سنگ، مصالح ساختمانی
3-1- تفسیر نتایج کلیه عملیات مهندسی ژئوتکنیک
4-1- مطالعات زمین شناسی مهندسی و لرزهخیزی
5-1- شناسایی منابع قرضه
1-7- سازهها و تأسیسات زیرزمینی نظیر تونل، شفت، مغار و نظایر آن
2-7- گودبرداری ها و شیروانی های خاکی و سنگی
1-8- انجام آزمایش CPTU و ارائه نتایج حاصل از آزمایش نظیر:
- ارائه پروفيل خاك به صورت پیوسته
- تعیین مقدار N60 عدد SPTمعادل با CPTU در عمق مورد نظر
- مقاومت برشی زهکشی نشده (Su) خاكهايچسبنده
- دانسیته نسبی خاکهای ماسهای (Dr)
- زاویه اصطکاک خاکهای ماسهای (φ)
- تنش کل و تنش موثر
- سرعت نفوذ برحسب cm/s
2-8- استفاده از نتايج آزمايش CPTU و کاربرد آن جهت
- تعیین ظرفیت باربری پيهاي سطحي و عميق (شمع)
- تخمین میزان نشست پيهاي سطحي
- کنترل تراكم و بهسازي زمين
- بررسی پدیده روانگرایی
3-8- تعیین مدول الاستیک برجای خاک با استفاده از آزمایش پرسیومتری (Pressueremeter) و تحلیل نتایج
4-8- تحلیل و طراحی پیهای عمیق (شمع) با استفاده از نرم افزار AllPile
5-8- تعیین ظرفیت باربری ایمن و میزان نشست مجاز برای پیهای سطحی واقع بر سنگ
6-8- تعیین ظرفیت باربری و میزان نشست مجاز برای شمعهای مدفون در سنگ (Piles socketed into rock)
باتوجه به نياز کارفرمايان و مشاوران مختلف در حوزه ژئوتکنيک و معادن و درخواست حفر گمانه هاي عميق پس از بررسي هاي فني و جامع به عمل آمده، اين دفتر به سه دستگاه حفاري تمام هيدروليک با قابليت حفاري تا عمق 1500 متر به روش وايرلاين مجهز گرديده است.
دستگاه هاي حفاري فوق ضمن شني بودن و قابليت حرکت داراي وينچ وايرلاين 25 تن با ظرفيت 1500 متر حفاري و سرعت بالاي وينچ (119 متر در دقيقه) و موتور ولوو سوپردار با 262 اسب بخار مي باشد که توانايي حفاري با سايز PQ تا 600 متر و HQ تا 1000 متر و NQ تا 1500 متر داشته و در مناطق صعبالعبور بدون جرثقيل در محدوده کارگاه جابجا خواهد شد.
لازم به ذکراست بجز دستگاههاي تمام هيدروليک فوق دستگاههاي مکانيکي SKB و لانگير(Longyear) دفتر نيز توانايي حفر گمانه هاي عمق تا عمق 300 متر را دارا ميباشد.
آزمايش پرسيومتري يکي از آزمايش هاي برجا در مهندسي ژئوتکنيک مي باشد که بوسيله آن مي توان تخمين مناسبي از رفتار تنش-کرنش خاک بدست آورد. اين آزمايش قابليت انجام در انواع خاک ها را با در نظر گرفتن ملاحظات اجرايي دارا مي باشد.
نحوه انجام آزمايش با حفاري گمانه و انتقال پکر و شیلنگهای مربوطه به داخل گمانه و استفاده از فشار آب و گاز نيتروژن جهت انبساط بخش اندازه گيري و اعمال نيرو به صورت جانبي به خاک ديواره گمانه مي باشد. پارامتر هايي چون مقاومت نهايي خاک و مدول پرسيومتري از اين آزمايش بدست مي ايد که با توجه به آن ميتوان در طراحي شالوده هاي سطحي و عميق از آنها استفاده کرد.
این دفتر مجهز به 2 دستگاه پرسیومتر منارد (مدلAPAGEO ) بوده که یک از آنها مجهز به دیتالاگر (سیستم ثبت دادهها) بوده و قابلیت رسم منحنی تغییرات حجم به فشار جهت بررسی نقاط تنش – کرنش خاک پس از انجام آزمایش در محل را دارا می باشد.
1- مدول منارد (Em)
2- فشار اوليه (Po)
3- فشار خزش (Pf)
4- فشار نهايي(PL)
یکی از انواع آزمایش های صحرایی که در سال های اخیر مورد توجه بسیاری از مهندسین ژئوتکنیک قرار گرفته است آزمایش نفوذ مخروط(ConePenetration Test) می باشد که به اختصار (U)CPT نامیده میشود.از این آزمایش میتوان در موارد مختلف نظیر شناسایی لایه های خاک، تخمین ظرفیت باربری، نشست پی وهمچنین برآورد پتانسیل روانگرایی ماسههااستفاده نمود.این آزمایش یکی از آزمایش های کارآمد در ایران بوده که در خشکی و دریا قابل انجام میباشد. این آزمایش برای رسهای نرم، سیلتهای نرم و رسوبات ماسهای نرم تا متوسط قابل استفاده می باشد.آزمایش CPTU مطابق با استاندارد ASTMD 5778 انجام میگردد.
1- سرعت بالا و پیوستگی در تعیین پارامترهای خاک
2- تکرارپذیری و کسب داده های قابل اطمینان
3- اقتصادی بودن انجام آزمایش
4- داشتن پایه تئوری قوی برای تفسیر نتایج
5- عدم دخالت اپراتور در نتایج ارائه شده توسط دستگاه (کلیه نمودارها و دیتاهای ثبت شده)
6- مجهز به سنسور کنترل زاویه انحراف حداکثر 15 درجه
7- مجهز به نرمافزار اندازهگیری پارامترها
8- انجام آزمایش محو فشار آب منفذی testDissipation در اعماق مختلف
1 – ثبت گرافهای qc، fs و u2 بطور مجزا و با دقت تفکیک cm1 نفوذ در محیط Excel قابل ارائه می باشد.
2- ارائه پروفيل خاك به صورت پیوسته
3- مقدار N60 عدد SPTمعادل با CPT در عمق مورد نظر
4- مقاومت برشی زهکشی نشده (Su) خاكهايچسبنده
5- دانسیته نسبی خاک های ماسه ای (Dr)
6- زاویه اصطکاک خاک های ماسه ای (φ)
7- تنش کل و تنش موثر
8- سرعت نفوذ برحسب cm/s
نتـایج آزمـایش هـاي دیلاتـومتري دربررسی هاي ژئوتکنیکی پیها، سدها، تونلها، مغارها و ... استفاده میشود. با انجام این آزمایش که یک لوله منبسط شونده (پروب) براي اعمال فشار بر روي دیوارهاي گمانه استفاده شده و انبساط (تساع) به وجود آمده در گمانه توسط یک سنسور اندازه گیریی جابجائی در گمانه اندازه گیري میشـود. محدوده گسترش تنش در آزمایش دیلاتومتر معمولا در مقایسه با محدوده تـنش ایجـاد شـده توسـط دیگـر روشهـا ماننـد بارگذاري صفحه هاي یا آزمایش جک شعاعی کوچکتر است. ولی نتایج آن در مقایسه با نتایج یک نمونه آزمایشگاهی بدون درزه به واقعیت نزدیکتر است. این آزمایش در سنگهای با درزه و شکستگی کم (RQD بالا) قابل اجرا میباشد.
پارامتر قابل اندازه گیری:
در این آزمایش میتوان مدول تغییرشکل پذیری توده سنگ را از روابط بین فشار و اتساع محاسبه نمود.
در آزمـایش بارگـذاري صـفحه هاي از بارگـذاري سـطحی اسـتفاده مـیشـود. در این آزمـایش دو ناحیـه، هرکدام با قطري بین 4/0 تا 1 متر به طور همزمان با اسـتفاده از جـکهـاي مسـتقر در یـک نقطـه از تونـل بارگـذاري میشوند. تغییر شکل توده سنگ در طول گمانه هایی که در پشت ناحیه بارگذاري و وسـط صـفحات مربـوط حفـر شـده، اندازهگیري میشود. اثرات ناهمسانگردي را میتوان با استفاده از تغییر راستاي بارگذاري در هر جهت دلخواه تعیین کـرد. بـا وجود این توصیه میشود که بار جک ها در صفحه هاي عمود بر محور تونل آزمایشی اعمال شود.
در این آزمایش با استفاده از اطلاعات بدست آمده از بارگذاری افزایشی و سیکلی میتوان مدول های تغییرشکل پذیری و الاستیک توده سنگ در بارگذاری و باربرداری را محاسبه نمود. پارامترهاي خزشی توده سنگ نیز از نمودارهاي جابجایی -زمـان به دست میآید.
تزریق سیمان روشی برای تثبیت و اصلاح توده خاک و سنگ بوده که در آن دوغاب سیمان با فشار مرکزی کنترل شده به داخل زمین تزریق و باعث بهبود مقاومت مصالح می گردد. عملیات تزریق باعث پرشدن درزه ها ، حفرات، شکستگیها و ... موجود در سنگ و خاک شده و در نتیجه عملیات تزریق افزایش مقاومت ، کاهش تغییر شکل و نفوذپذیری را در محل به دنبال دارد.
دفتر کاوشهای صحرائی از سال 1372 با در اختیار داشتن سه ست کامل تجهیزات تزریق سیمان مبادرت به انجام عملیات تزریق در پروژه های سد و راه و در مصالح سنگی و آبرفتی نموده است. عملیات تزریق آزمایشی در این دفتر به هر دو روش صعودی و نزولی و با استفاده از سینگل پکر و یا دبل پکر با ثبات دیجیتالی صورت می پذیرد.
پارامترهای ذیل در تزریق آزمایشی سیمان قابل بهره برداری می باشد:
1 – تعیین نوع و میزان تقریبی سیمان مصرفی در فاز اجرا
2- تعیین طرح اختلاط سلامت سیمان مصرفی
3 – تعیین فاصله و آرایش گمانه های تزریقی و پوشش آن از طریق محاسبه شعاع تزریق
4 – مشخص نمودن شرایط تزریق پرده و دیوار آب بند
5 – تعیین چگونگی وضعیت نفوذپذیری گمانه های تزریق
تجهیزات تزریق که در این دفتر مورد استفاده قرار می گیرند شامل:
-مخلوط کننده ها (میکسر 1500 دور در دقیقه)
-همزن ها (میکسر 50 دور در دقیقه)
-پمپ تزریق با فشار 100 بار و دبی 1500 لیتر
-ثبات دیجیتالی و مکانیکی
-مسدود کننده های سینگل ودبل
و سایر لوازم شامل آب سنج ها ، فشارسنج ها ، فشارشکن ، شلنگ و .... می باشد.
با توجه به حجم بالای پروژه های مطالعاتی در دست اقدام و با هدف تسریع انجام آزمایش های آزمایشگاهی، علاوه بر آزمایشگاه های مجهز دفترمرکزی شرکت؛ دفتر مطالعات ژئوتکنيک، پهنهبندي و کاوشهاي صحرائی نیز اقدام به راهاندازی آزمایشگاه خاک مجزا با محوریت انجام آزمایش ها به شرح ذیل نموده است:
• تعیین درصد رطوبت نسبی خاک طبق استاندارد ASTM D2216
• آزمایش دانهبندی خاک و مصالحسنگی طبق استاندارد ASTM C136
• آزمایش هیدرومتری، حد روانی و حد خمیری خاک طبق استاندارد ASTM D422 و ASTM D4318
• آزمایش برش مستقیم خاک(خاکهای درشتدانه با دستگاه برشبزرگ)طبق استاندارد ASTM D3080
دستگاه تک محوري سنگ Uniaxial Compression Test
ASTM D2938, D4555, ISRM
ISIRI 17194
دستگاه تک محوري سنگ جهت اندازه گيري مقاومت فشاري محصور نشده نمونه سنگ استفاده ميشود. در اين آزمايش بار محوري، توسط جک هيدروليکي به طور مداوم و سنوات اعمال ميشود. جک هاي مورد استفاده در آزمايش تک محوري سنگ موجود در آزمایشگاه از نوع تمام اتوماتيک با ظرفيت هاي 2000 KN ارائه ميگردد. در سرعت بارگزاري توسط کاربر انتخاب ميشود. در جک هاي تمام اتوماتيک کنترل سرعت بارگذاري به صورت خودکار انجام ميشود. علاوه براين، قابليت افزودن کرنش سنج (گيج ساعتي يا LVDT) به قالب مخصوص جهت اندازه گيري مدول الاستيک و يا پواسون وجود دارد.
دستگاه برش مستقيم سنگ Rock Direct Shear Apparatus
Astm D5607, ISRM
اين روش آزمون يک روش ساده و عملي براي تعيين قدرت و پايداري دامنه هاي سنگي ميباشد. دستگاه برش مستقيم جهت آزمايش نمونه هايي با سطح رويه حداکثر 125×115 mm و يا نمونه هاي کرگيري شده تا قطر 101mm مناسب ميباشد. جعبه برش داراي دوقسمت بوده که جعبه بالايي شامل يک بازوي انتقال نيروي عمودي براي بارگذاري فشاري و نيمه پاييني داراي دوبازوي انتقال نيرو براي ايجاد برش برگشت پذير ميباشد. نيروي اعمال شده توسط بازوي افقي هم تراز با مرکز جعبه و ناحيه گسستگي نمونه ميباشد. فشارهاي وارد شده به بازوي انتقال نيرو با استفاده از پمپ هاي هيدروليکي دستي انجام ميشود. نيروي عمودي توسط گيج نيرو به ظرفيت 50KN، دقت 1KN و جابجايي افقي توسط ساعت اندازه گيري با کورس 25mm و دقت 0.01mm اندازه گيري ميشود.
دستگاه سه محوري سنگ ROCK TRIAXIAL APPARATUS
ASTM D2664, ISRM
دستگاه تک محوري سنگ جهت تعيين مقاومت نمونه هاي استوان هاي سنگی تحت بارگذاري فشاري سه محوري به کار برده ميشود. جک هاي سه محوري آزمایشگاه از نوع RO100 – جک 2000 KN تمام اتوماتيک، همراه با تظيم خودکار فشار همه جانبه همگام با فشار سربار و کنترل خودکار، با پمپ کمکي دستي 60MPA ، شيلنگ، کوپلينگ، گيج 600BAR و يک عدد سل هوک به همراه غشاء که قابليت اتصال به کامپيوتر و ترسيم نمودار تنش کرنش، نمودار موهر کولمب و محاسبه پارامترهاي مقاومت برشي در آن وجود دارد.
مشخصات جک هيدروليکي :