2019-06-02 09:25:00 | أخبار | ID : 2425 | يزور : 2211
به مناسبت فرارسیدن روز ملی ارتباطات و روابط عمومی، امروز شنبه 28 اردیبهشت 98، شرکت آزمایشگاه فنی ومکانیک خاک میزبان همکاران پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی بود.
در این نشست خبری آقای مهندس حسینی مدیرعامل و رئیس هیئت مدیره شرکت، طی دیداری صمیمانه پاسخگوی سوالات خبرنگار پایگاه خبری وزارت راه و شهرسازی بودند.
متن کامل مصاحبه به شرح زیر می باشد:
بهروز بودن تجهیزات و نیرویهای متخصص رمز موفقیت این شرکت است
"شرکت آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک" بالغ بر60 سال سابقه دارد و با هدف انجام آزمایشات کنترل کیفی در پروژهها و آزمایش کنترل کیفیت مصالح تاسیس شده است. این شرکت در عموم پروژههای عمرانی کشور حضوری فعال داشته است و به مرور زمان سعی داشته به روز باشد. امروزه با اتکا به تجهیزات مدرن و نیروی متخصص توان بالایی در بهبود کیفیت و استاندارد های پروژههای کشور داراست. به بهانه هفته ارتباطات با "مهندس سید رضا حسینی" مدیر عامل این شرکت در دفتر ایشان به گفت و گو نشستیم که در ادامه می خوانید:
به عنوان شرکت با سابقه در حوزه کنترل کیفیت و فعالیت آزمایشگاهی، بفرمائید چه مسیری را برای رشد طی کرده اید و چه اقداماتی داشته اید؟
ما به عنوان قدیمی ترین و معتبرترین شرکت آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک در ایران خواستار این بوده و هستیم که از یک شرکت با سابقه و سنتی به شرکتی به روز تبدیل شویم و از دانش و تکنولوژی روز دنیا بهره بگیریم. از این رو نیاز به نیروی انسانی متخصص داشتیم . طبیعتا برای جذب این نیروها با چالشهای سازمانی روبرو بودیم و نیاز به منابع مالی داشتیم. با اینکه این شرکت ردیف جاری در بودجه دولت ندارد، لکن با زحمات و عملکرد خوب تیم همکاران پرتلاشمان، منابع مالی مورد نیاز را از محل انجام درست و به موقع خدمات در پروژهها تأمین کرده ایم. علی رغم مشکلات عدیده ما توانستیم در 3 سال گذشته 70 نفر نیروی انسانی متخصص با مدارک کارشناس ارشد و دکترا از بهترین دانشگاههای کشور جذب کنیم. همکاران جدید و با سابقه ما با همیاری هم می توانند دانش و فناوری های جهانی را بومی سازی کنند . البته برای به روز بودن، قبل از نیروی انسانی در اختیار داشتن تجهیزات اهمیت دارد. ما با وجود تحریمها، به روز بودن تجهیزات را در دستور کار داشته و داریم. خواهان این بودیم که تجهیزات خود را به هر شکل تامین کنیم. متاسفانه در اثر تحریمهای ظالمانه تجهیزات "های تک" را در اختیار ما نمیگذارند و با وجود مشکلات تامین مالی باید بر این مشکل فائق آییم؛ البته اقداماتی که در سالهای اخیر داشته ایم مهم و موثر بوده است.
گام بعدی عملیاتی کردن این دانش فنی و فناوری با تجهیزات، در کشور است. چرا که پس از خرید تجهیزات در شرایط تحریم، میبایست همکاران ما بتوانند از این دستگاهها بهره کافی را ببرند و بتوانیم خدمات بهروزی را به کار فرمایان ارائه دهیم.
با این توصیف مراحل کار در شرکت آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک چیست؟
همانطور که می دانید مهمترین اقدامات ما آزمایش مصالح و آزمایشهای کنترل کیفی در محل پروژهها است. مصالح استفاده شده در پروژهها ابتدا باید آزمایش و سپس به کار برده شود. ما در حین اجرا نیز باید آزمایشهای عملکردی و نظارت بر تأمین مقاومت مطلوب داشته باشیم. دوام مصالح و کیفیت در اجرای پروژه بسیار مهم است چرا که سالهای بهرهبرداری پروژه به آن بستگی دارد. باید نظارت را جدی گرفت و این از اولویتهای ماست.
اقدامات شما چه کمکی به مقاومت و بالا بودن استاندارد پروژهها می کند؟
عوامل مهمی در این زمینه ایفای نقش می کنند. به عنوان مثال در خصوص سازه های مقاوم در برابر زلزله علاوه بر موضوع مهم طراحی، 2 عامل دیگر را به عنوان عوامل دخیل معرفی میکنیم. اول کیفیت مصالح، دوم رفتار خاک زیر سازه. در شرکت ما تجهیزاتی وجود دارد که می توانیم تا عمق 1000 متری زیر زمین را نیز حفاری اکتشافی انجام و نمونه های معرفی خاک و سنگ تهیه کنیم و بستر زمین و خاک را بررسی کنیم. آزمایشات ما بسته به اهمیت سازه متفاوت است. همواره تلاش می کنیم در آزمایشگاهها به نحو مطلوب در هر بخش بهترین عمکرد را داشته باشیم.
مشکلاتی که بر سر راه کیفی شدن پروژههای کشور وجود دارد به نظر شما چیست؟
بر سر راه کیفی شدن موانع زیادی وجود دارد. ابتدا باید به تائید صلاحیت خود آزمایشگاه ها توجه داشت. اگر آزمایشگاهها ارزیابی نشوند و با آزمایشگاههای ناتوان برخورد نشود اقدامات بعدی نیز بی اثر خواهد بود. ما معتقدیم باید نظارت سالیانه بر آزمایشگاههای سراسر کشور وجود داشته باشد. اگر یک شرکت ابزار کار و تجهیزات مناسب و کالیبره نداشته باشند و از توان و دانش فنی لازم برخوردار نباشد، چطور می تواند عملکرد خوبی داشته باشد؟
با توجه به رسالت شرکت شما، لطفا بفرمائید در مورد سیل اخیر چه اقداماتی انجام شده است؟
ما اخیرا توافقی با وزارت راه و شهر سازی برای در اختیار گذاشتن اطلاعات لازم برای احداث و باز سازی ابنیه، راهها و پلها و پروژه های تخریب شده از جمله مطالعات ژئوتکنیک ساختگاه ها داشتیم.
در مورد راهها در بخش ساخت و نگهداری مطالبی را لازم میدانم اشاره کنم. قبل از موضوع تعمیر و نگهداری باید به مطالعات دقیق پیش از احداث پروژهها اهمیت زیادی داد و براساس آن عملیات اجرایی را انجام دهیم . مناطق از نظر سردسیری یا گرمسیری، کم بارش و پر بارش بررسی شوند. شرایط مطالعات و اجرای پروژهها و نگهداری آنها با یکدیگر متفاوت هستند. ممکن است شما پل بسازید اما بر اساس استاندارد سازه پل را نگهداری نکنید و این باعث تخریب آن در بلایای طبیعی خواهد شد. گام سوم اقداماتی است که در دوره بهره برداری باید انجام شود. از آنجا که ما مطالعات ژئوفیزیک را راه اندازی کردیم می توانیم خدمات مناسبی را ارائه کنیم.
برای پلها، سدها و همچنین راهها دوره نگهداری و ارزیابی و اقدامات مشخصی تعریف شده و بسیار مهم هستند. به عنوان مثال در راهها اگر طی سالیان آسفالت ترک خورده باشد و رسیدگی نشود، پس از بارندگی و یخ زدگی آسفالت تخریب میشود و ترک کوچک سطحی تبدیل به خرابی روسازی و آسفالت میشود.
ما ابزار خدمات مورد نیاز در حوزه مشاوره مهندسی را دارا هستیم. به جرات می گویم با توجه به قدمتی که داریم از لحاظ تجهیزات و نیروی انسانی چیزی کم و کسر نداریم. همچنین نگاه به آینده نیز داریم. به عنوان نمونه سازمان راهداری و حمل و نقل جاده ای علاقمند است در هر لحظه شرایط راههای کشور را ارزیابی و بررسی کند، خرابیها را بشناسد و مطلع باشد برای ترمیم آسیبها چه مقدار اعتبار نیاز دارد. ما باید آماده پاسخویی به این نیاز باشیم.
آیا با کمبود تجهیزات روبرو هستید؟
تجهیزات جدید ما جواب گوی نیازهای فعلی ما می باشد. به عنوان نمونه یکی از تجهیزات مدرن ما اسکنر سطح جاده، با سرعت 100 کیلومتر در ساعت میتواند خرابیهای 19 گانه را اسکن و گزارش کند. در این حالت می توان برای اصلاح عیوب برنامه ریزی و اقدام کرد. در پایان باید بگویم ما با تجهیزاتی که در اختیار داریم می توانیم تمام خدمات لازم را بصورت کامل به مشتریان و کارفرمایان ارائه کنیم و جای نگرانی در هیچ کدام از پروژهها نیست.
نگاه شما به عنوان یکی از متولیان کیفیت در پروژه های عمرانی کشور به موضوع کیفیت چه در حوزه های برون سازمانی و مشتری مداری و چه درون سازمان چیست؟
شرکت آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک به عنوان متولی اصلی در حوزه کنترل کیفیت سازه ها، مصالح ساختمانی و پروژه های عمرانی خود را ملزم به اجرای کامل نظام مدیریت کیفیت جامع یا TQM می داند.
بر اساس همین تفکر رویکرد شرکت در طی سال های گذشته استقرار و بهره گیری از استاندارد های مدیریت کیفیت همچون ISO:9001 بعنوان یک استاندارد پایه و ISO:17025 به عنوان استاندارد تخصصی آزمایشگاهی با هدف حفظ و ارتقاء کیفیت خدمات آزمایشگاهی خود بوده است.
علاوه بر آن تمرکز بر الگوی تعالی سازمان EFQM ، بعنوان یک سیستم اثر بخش و تاثیر گذار در ارتقاء فرایند ها، رضایتمندی کلیه ذینفعان و کیفیت خدمات در دستور کار شرکت می باشد.
علت اصلی توجه شرکت به مقوله کیفیت را می توان اثرگذاری خدمات آزمایشگاهی این شرکت بر فعالیت های عمرانی دانست به بیان ساده تر در فرایند انجام هر فعالیت عمرانی 3 محور اصلی طراحی، ساخت و نگهداری حائز اهمیت می باشد و هر میزان که در این محور ها از کیفیت بالاتر برخوردار باشیم میزان طول عمر پروژه ها و ماندگاری آنان افزایش یافته و هزینه های نگهداری پروژه های عمرانی کشور کاهش خواهد یافت.
به عبارت دیگر آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک با نظارت بر طراحی فعالیت های عمرانی و تهیه گزارشات لازم و انجام آزمایشات و آزمون های دقیق مطابق با استانداردهای ملی و بین المللی بر روی مصالح و سازه ها و کنترل و نظارت بر فرایند نگهداری پروژه ها با بهره گیری از اصول مدیریت کیفیت جامع) (TQM قادر به افزایش سهم فعالیت های عمرانی در تولید ناخالص ملی (GNP)خواهد بود.
اگر بخواهیم اهمیت ونقش مدیریت کیفیت جامع را بخصوص در پروژه های عمرانی کشور تشریح نمائیم، می بایستی نگاهی به سهم بودجه عمرانی در سال های گذشته داشته باشیم .
طبق آمار های موجود در طی 10 سال گذشته بطور متوسط 18% از بودجه عمومی دولت به پروژه های عمرانی اختصاص یافته است که این رقم در بودجه سال 1398 حدود 62 هزار میلیارد تومان است و از این مقدار به طور متوسط 25 درصد به هزینه های تعمیر و نگهداری جاده ها تخصیص می یابد که رقم قابل توجه ای است و طبیعی است هر میزان بتوان طول عمر و ماندگاری پروژه های عمرانی از جمله راه ها را افزایش داد و میتوان صرفه جویی قابل توجه ای را ایجاد نمود.
به عنوان یک نمونه عینی میتوان به متوسط طول عمر آسفالت در مقایسه با کشور های اروپایی اشاره نمود که در ایران می باشد.
شاید یکی از علت های اصلی بالا بودن هزینه های نگهداری و تعمیرات پروژه های عمرانی را میتوان در فقدان و یا ناکارآمدی نظام مدیریت کیفیت جامع و بطور مشخص سیستم تضمین کیفیت جستجو نمود.
شرکت آزمایشگاه فنی و مکانیک خاک با برخورداری از تجهیزات و نیروی انسانی متخصص و دانش فنی انباشه و سازمانی و اعمال نظام مدیریت کیفیت جامع میتواند کمک موثری در این حوزه داشته باشد. به همین منظور استراتژی و برنامه شرکت در افق برنامه ششم توسعه کشور تاکید بر ارتقا کیفیت خدمت و اعمال سیستم تضمین کیفیت در کلیه پروژه ها می باشد.